ДАНС ЩЕ ПОЛУЧАВА И ОБРАБОТВА ВСИЧКИ ДАННИ ЗА ПЪТНИЦИТЕ В САМОЛЕТИТЕ

Samolet bgnes

С приетите окончателно промени в закона за ДАНС се създава и специално звено, което да обработва тази информация

Това реши Народното събрание с приетите окончателно промени в Закона за ДАНС. Ще се създаде национално звено за обработка на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух. Заложено е информацията да бъде предавана на звеното от въздушните превозвачи или упълномощен от тях доставчик на услугата, а от националното звено – на компетентните органи – незабавно, при предварително определени критерии, или след запитване за извършване на конкретна проверка.

Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено – 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет. Изброени са и органите, имащи право да получават резервационните данни на пътниците и резултатите по тяхното обработване. Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват от националното звено за срок 5 години от датата на тяхното получаване.

Данните ще помагат за предотвратяване, разкриване и преследване на тероризъм и други тежки престъпления. Промените са свързани с подписано споразумение между правителствата на България и САЩ за обмен на информация за пътниците. Те се налагат заради тежката организирана престъпност, както в Европа, така и в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *