ГЪРЦИЯ ЗАТЯГА КОНТРОЛА: ЗАТВОР ЗА ШОФИРАНЕ С АЛКОХОЛ В КРЪВТА

768x432

По-строгите санкции влизат в сила от понеделник – 1 юли

Вече ще се наказват със затвор от поне една година шофьорите, пили алкохол – това е една от промените в Наказателния кодекс на Гърция, които влизат в сила от понеделник. Това съобщи Министерството на външните работи на България.

Новите разпоредби касаят въпросите по „опасно шофиране“. Със затвор за срок поне до 1 година се наказват шофьори, които шофират в нетрезво състояние или под влияние на наркотични вещества. Същото наказание ще получават и тези, които шофират по национален или второстепенен път в насрещното платно, в пешеходни зони или на тротоар, участват в гонки и изобщо са причинили риск за човек.

Ако в същите случаи бъде предизвикана опасност за чуждо имущество, наказанието е лишаване от свобода за срок до 3 години или глоба, а при причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения наказанието е лишаване от свобода при строг режим до 10 г. В случай на предизвикване на смърт на по-голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.

Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. В случай на предизвикване на смърт на по-голям брой хора съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *