ГРЪМ УДАРИ ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ, 41 ЗАГИНАЛИ И 5 РАНЕНИ СЛЕД АВАРИЙНОТО КАЦАНЕ НА ЛЕТИЩЕ „ШЕРЕМЕТИЕВО“

Samolet bgnes

Машината е кацнала от втория опит след 28 минути полет, но при приземяването двигателите избухват в пламъци

Самолетът „Сухой Суперджет 100“ на авиокомпанията „Аерофлот“ е изпълнявал полет от Москва за Мурманск, но е поискал да се върне и да кацне аварийно на летище „Шереметиево“ в Москва. След кацането машината е избухнала в пламъци, които в крайна сметка са отнели живота на най-малко 41 души, а други петима са пострадали. Две деца и стюардеса са сред мъртвите, съобщават руски медии.

Екипажът подава сигнал за бедствие поради „неизправности“ настъпили малко след излитането. При аварийно кацане на летището след 28 минути полет двигателите на самолета избухват в пламъци, се казва в изявлението на „Аерофлот“. Самолетът успял да кацне едва на втория опит поради неблагоприятни метеорологични условия. Той е изгорял напълно. „Екипажът е направил всичко, за да спаси пътниците, които бяха евакуирани за 55 секунди“, заявиха още от авиокомпанията.

Според първоначалните съобщения, всичките 73 пътници и 5-членен екипаж бяха успешно евакуирани. Свидетел каза пред Би Би Си, че е “чудо”, че някой изобщо е успял да избяга от самолета. “Има 37 оцелели – 33 пътници и четирима членове на екипажа”, заяви служител на комисията за разследване на катастрофата Елена Марковская.

Кадри от пожара вече се появиха в социалните мрежи.  Вероятно мълния е причинила пожара. От „Аерофлот“, руският национален превозвач, заявиха, че самолетът е бил принуден да се върне на летището “по технически причини”, но няма никакви уточнения.

Президентът Путин изказа съболезнования на близките на загиналите и нареди незабавно разследване на причините на катастрофата. Руските власти са започнали проверка на правилата за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *