ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ, ГРАДУШКИ И ПОРОИ – ОРАНЖЕВ КОД В 11 ОБЛАСТИ

poroi bgnes

В други 14 има жълт код за опасно време, само за три области в Западна България няма предупреждение

До 80 литра дъжд на квадратен метър се очаква да паднат днес на места. В 25 от 28-те области в страната е обявен код за опасно време от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В 11 области е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури, а в 14 области е в сила жълт код.

С оранжев код са областите Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян. Жълт код е обявен за Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Благоевград, София и София-град.

Валежите ще започнат през нощта срещу вторник. Ще има и гръмотевични бури. Главно в югоизточната половина на страната явленията ще са особено интензивни и със значителни количества. През деня облачността ще е предимно значителна и на много места отново ще има валежи, като остават условията за локални градушки.

Около обяд на някои места облачността временно ще се разкъса и е възможно дори слънцето да се прокрадне зад облаците. Максималните температури са в интервала 23-28 градуса. Нощните температури са между 16 и 22 градуса.

Над планините ще преобладава облачно време с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около обяд явленията ще са на по-малко места. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра – около 12 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места главно в сутрешните часове ще са интензивни и със значителни количества. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието: 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *