Гриша Ганчев в основата на слуховете за „проблеми” в ПИБ?

Гриша ГанчевОт трезора отказали на скандалния бизнесмен кредит за над 20 милиона евро, той си го върнал с дискредитирането й.

Опашките, които се извиха от снощи пред офисите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са предизвикани от скандалния бизнесмен Гриша Ганчев, пишат от Bulgaria-news.bg.

Неотдавна той поискал заем от над 20 милиона евро за фирма „Петрол”, която той оглави преди няколко дни.

Според източници на bulgaria-news.bg Гриша Ганчев споделил за проблема си с бившата депутатка от БСП Татяна Дончева, а в имейл, разпратен до 300 приятели и бизнес-партньори на Гриша Ганчев, той намеква, че ПИБ има финансови затруднения.

Припомняме, че „Петрол” бе част от бизнес-империята на мажоритарния собственик на КТБ – Цветан Василев, който от няколко седмици е неизвестно къде в чужбина.

От мнозина това е прието, като предстоящ срив на банката. Реакцията е моментална, защото още снощи в столичния МОЛ Сердика се изви опашка пред „късния” клон на ПИБ. Днес още в 9,00 часа започнаха да се струпват хора (20-30 човека) пред офисите на банката и центъра на София.

Пред Bulgaria-news Мая Георгиева, която е в надзорния съвет на ПИБ, заяви, че банката е надеждна и проблем може да предизвикан само от паника. Тя уточни, че всички клонове на институцията работят нормално и обслужват своите клиенти. ПИБ има над 1 милион клиенти и е третата по големина българска банка.

През май 2008 година добре организиран сценарий предизвика паника сред вложителите на Първа инвестиционна банка. Най-напред във форум на популярния сайт БГмама се появиха подмятания за проблеми с ликвидността на банката,по-сетне те бяха „невинно“ тиражирани от „Капитал“, издание на бизнесмена Иво Прокопиев, който се пробва да направи low-cost банка, но не получи лиценз от БНБ.

Българска банка за развитие подпомогна трезора с 20 милиона лева и ситуацията бързо беше овладяна.

Припомняме, че преди седмица, на 20 юни, бяха затворени клоновете на 4-тата по големина българска банка – Корпоративна търговска (КТБ), след безпрецедентна медийно-прокурорска атака, командвана от депутата от ДПС – Делян Пеевски, от главния прокурор Сотир Цацаров, от вътрешния министър Цветлин Йовчев и със съдействието на премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и управителя на БНБ Иван Искров.

Вчера по Нова ТВ депутатът от БСП Антон Кутев предизвика първата вълна на притеснения:“Някой се опитва да събори и следваща банка, дори валутния борд опитва да събори, държавата да събори, някой го прави целенасочено. ДАНС и прокуратурата да видят кой.“Антон Кутев направи уговорката, че това е плод на собствените му усещания и че мрачната му прогноза е извън конфликта Пеевски – Василев.
Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *