ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В 4 ОБЛАСТИ ОТ ДНЕС

Grip bgnes

Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен, от сряда се очаква да ги последват  Русе и Варна

Първите грипни епидемии за сезона обявиха 4 области в страната със старта на работната седмица. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. От сряда епидемия ще бъде обявена и в Русе, очаква се и във Варна. Засега в грипна ваканция излизат само учениците в Стара Загора – от 16 до 18 януари, и в Бургас и Поморие – още от днес до 18-и. Очаква се обаче тези дни да бъдат разпуснати и децата в Шумен.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е 230-270 болни на 10 000 души. Има и такива с 350-450 души. Страната обаче все още е в предепидемична обстановка. Пикът се очаква след седмица-две.

При грипа нещата са много динамични и в рамките на часове могат да се променят, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по бТВ. Според него няма да се стигне до пик на зобаляемостта през тази седмица, тъй като все още тя е по-ниска в сравнение с миналата година. Според очакванията това ще се случи в края на януари.

Характерно за грипа е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите. По думите на д-р Кунчев най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми те решават, че могат да ходят на работа и по този начин заразяват останалите. В детските заведения пък много често родителите оставят децата си, въпреки че има признаци, че са болни.

Антибиотикът няма да помогне, когато става въпрос за вирусна инфекция. Нормално е един млад организъм да се справи с грипа в рамките на седмица, допълни д-р Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *