ГЛАВНИЯТ ОРГАНИЗАТОР НА АТЕНТАТИТЕ НА ЛЕТИЩЕ „АТАТЮРК” Е АРЕСТУВАН У НАС

Ahmed Chataev bgnes

Ахмед Чатаев – Едноръкият бил задържан през 2011 година при опит да премине българо-турската граница

Арестуваният преди 5 години на Капитан Андреево чеченец Ахмед Чатаев (36 г.) е заподозрян за организатор на кървавия атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул, пише турския вестник „Yeni Safak“. В края на май 2011 година, Ахмед Чатаев е бил арестуван на ГКПП Капитан Андреево, след като при проверката на документите му станало ясно, че Русия го издирва за тероризъм.

Преди 5 години на първа инстанция съдът е отхвърлил искането за екстрадиране без мотиви, „което означавало, че искането не е адекватно”, пояснява тогавашния адвокат на Чатаев, Веселин Георгиев.  „Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл“, допълва Георгиев.

По-късно Чатаев е арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия. В крайна сметка Чатаев попада в групировката „Ислямска държава“. Там, по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.

Трите взрива на летището гръмнаха на входа, на изхода и на паркинга вечерта на 28 юни. Загинаха 42 души, ранените са 239. Събраните улики сочат участие на „Ислямска държава“. Тримата терористи, взривили се на летище „Ататюрк”, произхождат от руския Дагестан, Киргизстан и Узбекистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *