ГЕРБ сезира австрийската прокуратура за случая „Хохегер“

ХохегерГЕРБ сезира в сряда прокуратурата и парламента на Австрия, както и още девет европейски институции, организации и партии за участие на лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника в аферата „Хохегер“.

В началото на годината австрийската прокуратура повдигна обвинение срещу лобиста Петер Хохегер за пране на пари. В основата на скандала стоят плащания от общо 960 000 евро от “Телеком Аустрия“ (Telekom Austria) към две компании, които тогава работят по предизборната кампания на партия „Съюз Бъдеще за Австрия“.

В писмото на ГЕРБ се казва, че започналото срещу Хохегер мащабно разследване в Австрия е накарало партията да създаде парламентарна комисия миналата година, която да провери как той е получил 1,5 млн. евро от кабинета „Станишев“, каква работа е свършил срещу тях и какво е било участието на подизпълнителя – фирмата на бъдещата съпруга на соцлидера Моника Йосифова.

Всички в България си задават въпроса не е ли това скрита форма за пране на пари и дали тези лобистки интереси не са обслужвали пряко лидера на ПЕС Сергей Станишев, посочват в сигнала си от партията на Бойко Борисов.

Те информират европейските институции, че направените от компетентните органи в България проверки са показали проблеми и нарушения в договорите с Хохегер. Данните за тях са били предадени на българската прокуратура, но въпреки големия обществен интерес към случая до този момент няма информация тя да е предприела необходимото разследване, за разлика от някои други случаи, придобили медийно отразяване в страната, изтъкват от ГЕРБ.

Според партията такъв подход е недопустим, когато става въпрос за разходване на публични средства. Те напомнят, че има становище на държавната финансова инспекция договорът с „Международен панаир Пловдив“ АД да бъде обявен за нищожен и сумата по него в размер на 1 млн. лв., използвани за поръчката към Хохегер да подобрява имиджа на България, да бъде възстановена в бюджета.

В писмото на ГЕРБ не се отправят конкретни искания към институциите и организации, до които е ангажирано. В мандата на ГЕРБ в парламента бе сформирана и специална анкетна комисия по случая “Хохегер“, но от дейността й не последва нищо.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *