ГЕРБ ПРЕДЛАГА БИВШИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ СТЕФКА СТОЕВА ЗА ШЕФ НА ЦИК, БСП ОСТАВЯ САМО ЕДИН ОТ ДОСЕГАШНИТЕ СИ ИЗБРАНИЦИ

cik bgnes

Парламентарните сили оповестиха номинациите си за промяна в състава на ЦИК

Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, тъй като днес е последният срок, в който партиите могат да посочат новите членове на Централната избирателна комисия. Според Цветанов тя ще бъде гарант за изборния процес. Цветанов разказа биографията на Стоева, която близо 40 години работи като юрист и „е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система“.

Останалите членове на ЦИК, който предлага ГЕРБ, са Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Баханов, Бойкинова и Ганчева и сега са членове на ЦИК.

БСП предлага само един от досегашните си членове в ЦИК да остане в комисията. Това е Таня Анчева Цанева, кояато е юрист от Софийския университет. Това обяви депутатът от левицата Крум Зарков, който представи номинациите на Столетницата. Партията предлага в новия състав на изборния орган да влезе и Николай Иванов Николов. Преди време той бе номиниран от БСП за кандидат за председател на новия антикорупционен орган. Според Зарков Николов разполагал с необходимия опит и познавал добре изборния процес като участник, консултирал редица местни референдуми. Той също е юрист от СУ. Левицата предлага в новия състав на ЦИК да влязат още Силва Дюкенджиева, която е бивш член на комисията в периода 2005-2014 г., политоложката и бивш народен представител Силвия Стойчева, както и експертът по информационни и комуникационни технологии Емил Войнов. Последната номинация е на Цветанка Георгиева, която вече повече от 16 години работела в отдел „Избори“ на „Позитано“ 20.

Той подчерта, че предложеният от ГЕРБ Александър Андреев, който досега се е водел член от квотата на Коалиция за България, е представлявал в ЦИК Земеделския съюз на Спас Панчев. Помолихме го да си отиде, тъй като си сътрудничеше с ГЕРБ, така че в тази номинация няма нищо изненадващо, обясни той.

Той обясни, че от БСП идеално са си давали сметка, че при нов състав на ЦИК ще загубят председателското място в комисията, но в случая ставало дума за принципна позиция, за да бъде законен органът. Представяме шест достойни кандидатури. Няма разчистване на сметки с вътрешната опозиция, категоричен бе младият ляв депутат.

От „Обединени патриоти“ днес издигнаха кандидатурата на доц. Таня Йосифова за зам.-председател на ЦИК. Това стана ясно от изявление на зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев и зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. По думите на Ячев, доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист и има над 20-годишен стаж в областта на гражданското право. „Тя е преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР, юрист с много сериозна практика и добър преподавателски опит. Не е била досега член на ЦИК“, обясни Ячев. Другата номинация за запълване на квотата на Патриотите от две места е сегашният им представител в комисията Бойчо Арнаудов. Веселинов подчерта, че Арнаудов е магистър по право и международни отношения и има богат стаж в държавната администрация. По техни думи и трите партии във формацията единодушно застават зад обявените кандидатури.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че от партията ще запазят двама от тримата си сегашни представители в ЦИК. Те предлагат Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за още един мандат като секретар и член. Третият им сегашен представител – Метин Сюлейман – отпада, тъй като квотата на ДПС намалява с едно място. Карадайъ подчерта, че и двамата кандидати имат дългогодишен опит като членове на ЦИК. „Г-жа Солакова е от 1995 г., с малки изключения, досега е участвала в съставите на ЦИК в различни длъжности. Г-н Чаушев от 2007 г. досега е член на ЦИК“, отбеляза той. Карадайъ още допълни, че от партията са се забавили с номинациите си, тъй като очаквали да има консултации между парламентарните сили преди изявленията.

Номинации са внесени и от партия „Воля“ и разпадналата се вече коалиция „Реформаторски блок“, която има право на представител, защото има избран от листата им действащ евродепутат. И двете формации предложиха сегашните си представители за още един мандат, а именно – Кристина Цанкова Стефанова от „Воля“ и Ивайло Ивков от „Реформаторски блок“. БСП има квота от 6 места, които ще обяви по-късно на конференция днес. В ЦИК остава под въпрос последното място, отредено за „България без цензура“, която също има представители в Европарламента в лицето на Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *