ГЕРБ И РБ НЕ УСПЯХА ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

borisov-kuneva-bgnes-arh

И за двете партии предсрочните избори са най-реалистичния вариант

Днес представители на Реформаторския блок се срещнаха с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да объсдят възможностите за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Въпреки декларациите за подкрепа преди срещата от страна на ГЕРБ и изразеното желание на РБ за съставяне на кабинет, до споразумение не се стигна.

„Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори“, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов. ГЕРБ все пак не изключват да подкрепят кабинет на Реформаторския блок, но конкретни разговори за това ще се водят едва след като президентът им връчи мандат.

След днешната среща, която се проведе в Министерски съвет и с участието на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов заяви: „От гледна точка на решението на РБ да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП“.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ за ново правителство е рано да се говори, преди да бъде връчен мандатът на БСП и след връчването на третия мандат. По думите ѝ едва след като РБ получи мандат от президента, то тогава ще могат да се водят преговори за съставяне на управляващо мнозинство, кабинет и коалиция. По думите ѝ в ГЕРБ не са съгласни евентуалният кабинет да бъде експертен, тъй като политиците трябва да поемат отговорност.

„Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос, и да приеме мандата и да направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, може да водим официални разговори за евентуално бъдеща подкрепа или коалиция, или бъдещо мнозинство в този парламент“, посочи Стоянова.

Тя обаче напомни, че Румен Радев и настоящият президент трябва да се разберат за служебно правителство, за да не се налага Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет за 10-20 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *