Георги Първанов: Без нов автентичен лидер е свършено с БСП

Георги ПървановСмятам, че трябва да има ново ръководство на БСП  и свой нов лидер. Това заяви Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, в интервю по БНР.

Един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав. Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало, коментира Първанов.

Той е убеден, че тук не трябва да бъде поставен акцента върху  “просто млади” социалисти, защото не винаги младите са достатъчно добре подготвени и знаещи, за да направят необходимата промяна не само в партията, но и в обществото. Първанов смята, че промяната трябва да започне от идеите в самата БСП, както и в чисто организационен план.

„Близо две години апелирам за дълбоки идейни промени в БСП. Виждам какво става в европейската левица, там се търсят нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации – преди всичко към активните слоеве. Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП. Необходими са организационни промени, като се акцентира повече върху вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи“, посочи още Първанов.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов даде да се разбере, че този етап вече е минал, но тази позиция е заемал в един сложен за социалистическата партия период, в който се е доказал като успешен лидер. Той обаче не скри разочарованието си, че опитът му миналата година да пробие с идеи за реформиране и промяна на БСП е бил неуспешен.

Източник: faktor.bg

Един коментар по “Георги Първанов: Без нов автентичен лидер е свършено с БСП

  1. Извадете си „вожда и учителя“ на българския народ от архива. По-автентичен от него НЯМА! По-добре МУМИЯ отколкото ГОВНО – на име Станишев (Стани-нищов).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *