Георги Марков: Завръщането на Пеевски в парламента ще бъде суперскандално !

Делян ПеевскиДелян Пеевски ще предизвика много по-голям скандал, ако се опита да се върне като депутат, отколкото с избирането си за председател на ДАНС. Той няма това право и е безсмислено да прави опити отново да става народен представител. Това заяви пред ПИК Георги Марков, бивш член на Конституционния съд.

„Този казус е уреден законово още през 1993 г. с тълкувателно решение №5 и докладчик Нено Неновски. Още преди 20 години Конституционния съд е посочил за несъвместимо народен представител да е едновременно и шеф на държавна агенция, без значение дали е ръководил агенцията 1, 100 или 1000 дни“, обясни пред медията ни Марков. И даде за пример, ситуацията със Стоян Ганев, който през 1993 г. бе освободен като народен представител, за да стане председател на Общото събрание на ООН.

„Пеевски положи клетва пред Народното събрание, пред очите на цяла България. След това се срещна с главния прокурор в качеството си на новоизбран председател на ДАНС. Ако все пак той се опита да се върне в парламента, то ГЕРБ може да сезира КС на основание чл. 72, ал. 1, т.3 от Конституцията. И съм сигурен, че след това и дванайсетте съдии от КС ще гласуват за отстраняването на Пеевски от Народното събрание“, подчерта Марков.

Източник: pik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *