ГЕОРГЕ ИВАНОВ ОТКАЗА ДА ПОДПИШЕ ДОГОВОРА ЗА НОВОТО ИМЕ НА МАКДОНИЯ

epa06803115 Prime minister of Republic of Macedonia Zoran Zaev (L) arrives to address the media about the agreement with Greece on the name issue in Skopje, Former Yugoslav Republic of Macedonia, 12 June 2018. PM Zaev said the agreement will be 'Republic of North Macedonia'  EPA/Nake Batev

Заев категоричен, ще подаде оставка, ако референдума за името не мине

Македонският президент Георге Иванов реши да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция. Решението беше разпространено от администрацията на президента. В него са посочени и причините за него. Иванов заявява, че няма мандат от избирателите да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение.

Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха за президент на Република Македония, се казва в писмото.

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви в интервю за канал 1 TV, че определено референдумът за споразумението с Гърция ще бъде успешен, но ако се провали, той ще подаде оставка. „Ще подам оставка, ако референдум в Македония се провали, но аз съм сигурен, че ще бъде успех. Очаквам огромна подкрепа от гражданите и сериозен процент подкрепа, 77 до 85 на сто според процента на гражданите, които обявиха, че са за ЕС и НАТО“, поясни той.

Той подчерта, че гражданите нямат избор, защото Македония няма алтернатива, а само потвърждение, че искат страната да бъде член на ЕС и НАТО. „Убеден съм, че гражданите ще вземат решение за европейското бъдеще, за тях и за другите поколения. Решението е просто. Пътят към ЕС и НАТО е еднопосочен“, изтъкна премиерът на балканската държава.

Заев допълни, че управляващата коалиция все още не е решила какъв да бъде въпросът на референдума, но министър-председателят отбеляза, че ще бъде свързан с решението за името, с ЕС и НАТО.

Договорът с Гърция за името на Македония беше ратифициран от македонския парламент на 20 юни.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише, отбелязва МИА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *