ГЕН. РУМЕН РАДЕВ – СВОБОДЕН ДА СЕ СЪСТЕЗАВА ЗА „ДОНДУКОВ“ 2

Rumen Radev bgnes

На заседанието си вчера кабинета предложи освобождаването, а още същия следобяд росен Плевнелиев разписа президентския указ

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на командващия на Военновъздушните сили ген. Румен Радев от длъжност и от военна служба. Указът беше издаден, след като Министерски съвет отправи предложение за освобождаването на ген. Радев.

Указът трябва да бъде преподписан от премиера Бойко Борисов, а след това военният министър Николай Ненчев да завърши със своя заповед окончателно процедурата за освобождаването на смятания за най-вероятен кандидат-президент на БСП и АБВ. Още в края на миналата седмица Борисов съобщи, че няма да се бави освобождаването на ген. Румен Радев, а по-рано в сряда той даде инструкции процедурата да бъде задействана максимално бързо.

Часове след решението на кабинета за освобождаването на ген. Румен Радев БСП и АБВ обявиха официално, че застават зад кандидатурата му за президент.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещите нямат право да членуват в политически партии или да извършват агитационна дейност в полза или вреда на политически партии и кандидати за изборни длъжности. Според Изборния кодекс военнослужещите могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент, народен представител, евродепутат, общински съветник или кмет, но като независими кандидати, а не от името на партии и коалиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *