Ген. Петров: Едни и същи хора в МВР подслушват, но прокуратурата ги пази

Ген. ПетровОткритите в бележник на служител от МВР над 870 телефонни номера за подслушване явно  са давани като задача и указания на оперативка. Това са служебните тефтерчета и разговорите са водени в служебни помещения, кой да бъде подслушван.

Но колко са тези тефтерчета никой не може да каже. Това коментира по bТВ бившият секретар на МВР и  експерт по национална сигурност Николай Радулов.

Според екс шефа на полицията и главен секретар на МВР ген. Валентин Петров най-страшното е, че се събира информация, която не цели да  доведат нещата до процесуална развръзка.

Ген. Петров е категоричен, че Цветан Цветанов не е измислил подслушванията, а опасното е, че години наред при различни управления все едни и същи хора се занимавали с тази незаконна дейност.

Разкрития за незаконно подслушване имаше още през 2008 г. но не бяха наказани виновните и това лежи на съвестта на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Тези хора подслушвачи са рецидивисти и от години вършат тази дейност. Но информацията не се предоставя на прокуратурата и органите да действат, а се използва нерегламзентирано, обясни генералът.

Информацията, която се придобива и със сигурност се търгува, независимо дали е получена с подслушване или проследяване. Носят се слухове, че СДОТО поема частни поръчки, но те не са основната част от незаконните подслушвания, може би само 4-5%, допълни картината Николай Радулов.

Той постави и проблема с охраната на държавната граница и бежанската криза с пристигащите сирийци.

Въпросът е имаме ли разузнавателна служба, която да подскаже за кризата със сирийските бежанци? Не се знае какво работи тази служба. Но и с бюджета, който има едва ли има ресурса да работят компетентно. Границата ни е разградена, от едната страна е отворена, а от другата я пазят 50 души. Защо след демокрацията ние си махнахме кльона и браздата с Турция, Гърция още не я премахнала. Държавата е в сериозна криза, и не осъзнава какво става, а управляващите нямат сила да реагират, смята Радулов.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *