Гениалният Стивън Хокинг: Време е да бягаме от Земята

Стивън ХокингГеният Стивън Хокинг призова хората да усвояват активно Космоса. Той направи това обръщение по време на лекция в медицински център в Лос Анджелис. „Трябва да разберем как функционира Вселената и тогава ще можем да я контролираме. По-често гледайте към звездите, а не в краката си. Дори животът да ви се струва тежък, винаги можете да намерите дело, в което да преуспеете”, заяви великият физик, цитиран от CBS. 71-годишният Хокинг смята, че хората не трябва да се „крият” на Земята, а да се разпространят из Космоса. Ученият не изключва съществуването в отдалечени райони на Вселената на биологичен живот, но не смята, че контактът с него ще донесе на човечеството друго освен страдания, пише megavselena.com. „По-скоро притежаващите съзнание извънземни форми на живот ще представляват за нас огромна опасност. Не изключвам, че Земята може да бъде покорена и разграбена от извънземни. Помнете какво се случи, когато конкистадорите са доплували до Америка. Не мисля, че човешката участ ще бъде по-радостна от съдбата на индианците”, напомня Хокинг.

Хокинг не се съмнява, че извънземните съществуват. Притеснява го друг въпрос: „Реалният проблем е да си изясним как изглеждат те”, казва физикът. И смята, че повечето ни съседи във Вселената са микроби.

Ученият не за първи път призовава човечеството да търси нова планета. Той вече е казвал, че земляните са застрашени от ръкотворни катастрофи от рода на кубинската ракетна криза от 1962 г. и че вероятността от такива катаклизми в бъдеще нараства. Освен това ръстът на населението и ограничените ресурси на Земята ще доведат до това животът на нашата планета да стане невъзможен. Единственият изход да се спасим е колонизирането на други планети.

„Трябва да обмислим всички възможни варианти за спасение – неведнъж е казвал Хокинг. – Ако успеем през следващите двеста години да избегнем катастрофата, човечеството ще бъде в безопасност, тъй като ние ще се разселим по цялата Вселена”.

Наричан „наследник на Айнщайн”, „популяризатор на науката”, „гений”, „звезда на науката”, днес Хокинг е най-четеният и популярен учен.

„Бих искал книгите ми да се продават по летищата наравно с трилърите”, казва той. И го постига. Книгата му „Кратка история на времето” (1988) се превръща в бестселър с продадени над 10 млн. екземпляра по света. Фантастичен рекорд за научен труд. Определена роля в това играе и личната съдба на Хокинг.

През 1963 г. лекарите му поставят диагноза амиотрофична латерална склероза – заболяване, което поразява двигателните неврони и го приковава към инвалидната количка. Тогава му дават не повече от две години живот.

„А през 1985-а получих възпаление на дробовете. Направиха ми трахеотомия. Операцията съвсем ме лиши от възможността да говоря”,“ споделя Хокинг.

Синтезаторът, който произвежда гласа му, е уникален. Нарича се „Еквалайзер” и дава възможност на учения да избира думи от меню на екрана. Програмата реагира и на движения на главата и очите.

„Единственият недостатък на гласовия синтезатор e американският му акцент. Но така съм свикнал с този глас, че не искам да го сменям, дори да ми предложат британско произношение. Бих се почувствал друг човек”, казва ученият.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *