Гацу продал фалшива лична карта на репортер на “Сън”

РомановРазследване на британския вестник “Сън” е разкрило българска престъпна група, която издава документи на имигранти от страни извън ЕС. Така в страната могат да влязат десетки хиляди нелегални, които да се възползват от социалните услуги. Медията обяснява, че българите пътуват свободно във Великобритания и предстои ограниченията за ползване на социални услуги от тях да паднат от януари заради европейски разпоредби. Разкрити са бандити, които правят фалшиви български документи за хора от страни извън ЕС. Разследващият репортер на “Сън”, представил се за украинец, си извадил фалшива българска лична карта от бандитски шеф на име Гацу (Gatsu) в София за 475 британски лири. Репортерът получил изряден, издаден от правителството документ след 24 часа на избраното от редакцията на вестника фалшиво име Валери Романов.

Когато му връчил документа, Гацу му казал: “Сега я получаваш много евтино. С нея можеш да заминеш веднага за Лондон. След няколко месеца ще можеш да работиш там или да поискаш жилище, пари, здравни грижи или безплатно училище от правителството – както правят поляците. Тогава вече цената на тази карта ще е пет пъти по-висока. Мнозина ще се натискат за тях. Вече съм продал много такива на хора от арабски страни, на руснаци, индийци”.

Според вестника, фалшификаторът е част от растящия в София черен пазар на лични документи за влизане във Великобритания. Съмненията са, че членове на криминалния контингент от Сърбия, Косово и Македония са сред мнозината, които вече са се възползвали от тези документи да влязат нелегално във Великобритания.

Вестникът допълва, че дребни престъпници просто преправят крадени документи и ги продават само за 50 британски лири. В престъпната схема са намесени корумпирани служители от паспортната служба в София. А Гацу ръководел бизнеса си от сладкарница в район Триадица, посочва още вестникът.

Фалшификаторът имал разнообразен асортимент – лични карти, шофьорски книжки, университетски дипломи. Всички са оригинални, с оригинални печати. Личните карти са истински, но не са регистрирани в системата.

Един комплект лична карта с шофьорска книжка била 1100 евро. Според “Сън”, тази банда далеч не е единствената в България, която се занимава с този бизнес. В момента около 42 хиляди българи, живеещи във Великобритания, не могат да претендират за социални услуги, освен ако не са работили поне година.

В началото на следващата година дори безработни българи ще могат да ползват безплатно здравеопазване, жилища и социални помощи.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *