ГАБРОВО СЕ ПОДГОТВЯ ЗА НОВ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ ТАЗИ ВЕЧЕР

Gabrovo protest bgnes

Нов и по-голям протест се очаква да се проведе тази вечер в Габрово. Според публикации в социалните мрежи, днес към габровци се очаква да се присъединят и хора от други градове на страната.

Без сблъсъци премина снощи третата вечер на недоволство. С шествие хората излязоха по улиците, за да кажат „не“ на агресията. В Габрово са засилени мерките за сигурност, а от полицията се надяват да няма провокации. Не може повече да се стърпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига, заяви един от демонстрантите.

От полицията съобщават, че са били изградени няколко контролно-пропускателни пункта, през които са били допускани демонстрантите. При проверките са били установени седем лица без документи за самоличност, които са носели боксове и палки. Те са били отведени в районното управление, където са им били съставени актове за административно нарушение.

Обстановката в града остава напрегната, а част от ромите са предпочели да напуснат Габрово, поне временно. За решението им информират от Център „Амалипе“ в писмо до медиите. Жандармерията е разположена в близост до местата с ромски къщи, но полицията „показва по-скоро безсилие, настоявайки повече габровски роми да прекарат следващите дни при роднини в други общини“, пише в съобщението.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка. Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град – стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *