В ЦИК са абсолютни смешници, командва ги ПЕЕВСКИ

ПЕЕВСКИВАС даде ход на делото по жалбата на Протестна мрежа срещу отхвърления от ЦИК сигнал срещу незаконните билбордове на ПП “Атака” за евроизборите. Съдът ще трябва да се произнесе дали ползването на образа на Волен Сидеров, като лидер на партия и водач на листа за предстоящите избори, върху общите билбордове на ТВ Алфа и националистката партия представляват скрита агитация.

От показанията на свидетелите стана ясно, че ЦИК не е разпоредила проверка по представените в сигнала доказателства, преди членовете й да вземат решение по жалбата на Протестна мрежа. Съдът се увери, че според публикация в сайта “Клуб Z” и свидетелски показания билбордове на Алфа ТВ и ПП “АТАКА“ с изображението на Сидеров и добавен №20 в момента на подаване на сигнала е имало в цялата страна, по АМ Тракия и в цяла София, а от самата партия са признавали наличието на рекламните пана.

Според разпитания представител на ЦИК ден след издаване на решението член на комисията е установил , че „по пътя към морето вече няма билбордове с подобна агитация”, което явно се оказва достатъчно важен аргумент в очите на ЦИК.

Всички приложени към сигнала до ЦИК материали бяха представени на съда, като бе допълнен и материал от електронното издание “Клуб Z” с информация за точното местонахождение на билбордовете, публикуван след решението на избирателната комисия.

Адвокатът на жалбоподателите Милен Шопов представи пред съдебния състав и извадка от ел. регистър на Съвета за електронни медии, според която телевизията е регистрирана като “Алфа ТВ” и в нейното име не присъства думата “Атака”. “Не е налице основание името на партията да се поставя върху рекламни материали на телевизия, от което е очевидно, че става въпрос за партийни агитационни материали, а не за рекламна кампания на медия или на медийна услуга”, каза юристът.

Адв. Шопов изтъкна, че предизборна агитация не означава непременно материал – от какъвто и да е вид, който задължително съдържа призоваващ към подкрепа текст.“ЦИК твърде буквално, а и очевидно неправилно тълкува разпоредбата на § 1, т. 17 от ДР на ИК, като заявява едва ли не, че няма ли текстов призив за покрепа и/или гласуване, няма агитация по смисъла на ИК”, каза той.

Представляващият Протестна мрежа юрист пледира пред ВАС за връщане на сигнала за ново разглеждане от страна на ЦИК или решение по същество.

Очаква се ВАС да се произнесе до края на деня днес (14 май) или най-късно утре (15 май).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *