В СЪРБИЯ СЕ РАЗБИ ВОЕНЕН ХЕЛИКОПТЕР ПРИ КАЦАНЕ

11

Няма риск за живота на пилотите, причините за инцидента не се разкриват

Сръбски военен хеликоптер “Газела” на сръбските военновъздушни сили се разби при опит за кацане след тренировъчен полет. Двамата пилоти са пострадали сравнително леко, няма опасност за живота на никой от тях. Инцидентът се е случил на около 200 километра южно от Белград близо до село Рутевац в община Алексинац.

“По време на тренировъчен полет при кацане извън летището хеликоптер „Газела ХО-42″от 98-ата бригада на ВВС и ПВО бе повреден”, се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Пояснява се, че в хеликоптера е имало двама пилоти, които “след първоначалната проверка не са получили сериозни наранявания и животът им е извън опасност”.

Причините за инцидента не се споменават.

В същото време сръбските електронни медии разпространиха снимка от мястото на инцидента, която показва силно повредния хеликоптер, паднал насред поле на дясната си страна.

Инциденти, като този с падналия хеликоптер „Газела“ не могат да се предвидят, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от белградската медия „Б92“. „Най-важното е, че пилотите са здрави. Такива неща се случват. Ето, преди няколко дни се сблъскаха два самолета на Бундесвера, а F-35 е падал повече пъти“, отбеляза Вулин.

Многоцелевият хеликоптер „Газела” са на въоръжение в сръбската армия като наследство от социалистическа Югославия. Различни модификации на тези машини са направени от 1978 г. по френски лиценз във фабрика в босненския град Мостар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *