В СОФИЯ ЗАПОЧВА СРЕЩА НА ВЪРХА „16+1“ МЕЖДУ СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА И КИТАЙ

Kitaec

Във форума участват и 1 000 бизнесмени от Китай и  ЦИЕ

Премиерите на България и Китай – Бойко Борисов и Ли Къциян, ще открият събитието, което събира лидерите на България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия и на Китайската народна република.

Председателят на Държавния съвет на Китай вече коментира, че инициативата „16+1“ не е насочена да разделя Европейския съюз, а да подкрепи европейската интеграция. „Китай иска просперираща Европа и силно евро. „16+1“ не е политическа инициатива. Не е вярно, че ще разделяме ЕС, защото ние разбираме, че Европейският съюз е важен за глобалния просперитет“, каза Ли Къцян. Той е категоричен, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз.

В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *