В СЛОВЕНИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ БАЛОТАЖ ЗА ИЗБОР НА ПРЕЗИДЕНТ

Pahor bgnes

До втория тур достигат Борут Пахор и Марян Шарец, но Пахор има сериозна преднина

Досегашният държавен глава Борут Пахор не успя да грабне победата на първия тур, провел се в неделя. Съдбата на мандата ще се реши на втория тур на 12 ноември, предаде АФП. Според предварителните резултати от 99% от гласовете показват, че Пахор е спечелил неделното гласуване с 47,08% подкрепа, но трябва да се изправи срещу кмета на Камник Мариан Шарец, бивш комичен актьор, който спечели 24,95% от гласовете.

„Изглежда ще трябва да има втори тур“, каза Пахор пред журнолисти. Той добави, че смята да спечели следващия кръг, заявявайки, че ще убеди гражданите, че е „най-добрият за президент през следващите пет години“.

Петдесет и три годишният Пахор е започнал политическата си кариера, когато Словения е била част от Югославия. Бил е председател на парламента, евродепутат, премиер, преди да бъде избран за президент през декември 2012 г. Известен е и с прякора „Краля на Инстаграм“ заради честото си присъствие в социалните мрежи.

Сегашният мандат на Борут Пахор изтича на 22 декември. Според конституцията на Словения държавният глава се избира за период от 5 години и за не повече от два поредни мандата.

Общо девет кандидати участваха в надпреварата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *