В МОМЕНТА: ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ

Police officers stand guard near the Turkish military headquarters in Ankara, Turkey, July 15, 2016. REUTERS/Tumay Berkin

Стрелба в столицата Анкара, военни самолети кръжат над града, мостовете над Босфора са блокирани

Световните агенции предават за продължителна стрелба в турската столица Анкара. Над турската столица кръжат военни самолети, блокирани са мостовете над Босфора. Правителството в Турция тиражира версията за осуетен опит за военен преврат, подготвен от група висши военни.

„Група военни, използвайки дадените им правомощия и оръжия, безотговорно се опита да извърши неправомерни действия… Това действие не е много точно да се нарече преврат, но във всеки случай нека нашите граждани да бъдат сигурни, че ще направим всичко, за да се запази мира и реда. Виновните лица получат най-тежко наказание“, обясни турският премиер Бинали Йълдъръм по телефона в телевизионния канал НТВ.
От своя страна военните разпространиха съобщение, че властта в страната е изцяло в техните ръце. Генералният щаб съобщи, че досегашното ръководство на страната е задържано. Военните съобщават, че установените межуднародни отношения на страната ще бъдат продължени. Турските медии, съобщават, че Ердоган е в безопасност. В същото време става ясно, че в сградата на Генщаба наистина има задържани политици.
Според свидетели има сблъсъци между полицията и армията, както и убити от двете страни. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е призовала поддръжниците си да излязат на улиците.
Телевизия НТВ показа и танкове, които са се появили на международното летище Ататюрк. Летището не е затворено, но има забавяне на полети. Турски медии съобщават пък за престрелка близо до турския генерален щаб в Анкара. Персоналът на силите за сигурност и полицията в Анкара са мобилизирани. Туитър, фейсбук и ютюб са блокирани в Турция заради метежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *