В КРЕПОСТТА ЛЮТИЦА СА ВАРИЛИ РАКИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 11 ВЕК

IMG_20150719_005229

 

Това обяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. При разкопки в крепостта на хълм край Ивайловград екип на музея е открил фрагмент от дестилационен съд. По думите му това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (дн. Силистра).

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф.Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци“, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век. „Докато има ракия, България е непобедима“ – казва директорът на НИМ Божидар Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *