В Беларус пият най – много, българите сме с 11,4 литра алкохол на година

консумация на алкохолВ България се изпиват по 11,4 литра алкохол на глава от населението на година, сочи доклад за Световната здравна организация. 44% от изпития алкохол у нас са спиртни напитки, 39% – бира, 17% – вино, а под един процент – друго, сочат данните на СЗО. Те са за 2010 г. и засягат населението над 15-годишна възраст в 194 държави.

Най-големите пиячи в света са в Беларус. Там на всеки жител се падат по 17,5 литра алкохол годишно. Следват Молдова с 16,8 л, Литва с 15,5 и Русия с 15,1.

Освен нас над 11 литра годишно пият още в Дания, Германия, Ирландия, Люксембург, Словения, Испания и Великобритания.

Най-малко алкохол се пие в Кувейт, Либия, Пакистан и Мавритания – по 0,1 литра на глава от населението годишно.

Всеки жител на планетата изпива годишно 6,2 литра чист алкохол, но в действителност пие само 38,3% от населението на света – всъщност пиещите консумират средно по 17 литра алкохол годишно. Това ни поставя в средата на класацията.

Докладът е използвал анкета с 44 въпроса, за да събере нужните данни. Тя е разпространявана онлайн от представители на огранизацията. Въпросникът съдържал 3 секции – политика към алкохола, консумацията му и контрола върху пиенето.

Пиенето на алкохол е разделено на четири – бира, вино, спиртни напитки и други. Съседните ни държави наблягат доста повече на бирата. Тя е 50% от изпития в Румъния алкохол, 29% е вино, а 21% – спиртни напитки. В Сърбия 51% от предпочитания алкохол е бира, 25% – спиртни напитки, а 24% – вино. В Турция пък, където пият по 2 литра чист алкохол на глава от населението годишно, цели 63% от изпития алкохол е бира, 28% – спиртни напитки, а 9% – вино.

Най-много бира в света се пие в Босна и Херцеговина – 73,3% от употребявания алкохол. Следващи са турците с 63,6%, и исландците – с 61,8%.

Най-много спиртни напитки пък се пият в Таджикистан, където делът на твърдия алкохол е 88,7%. Следват Армения с 84,9%, Узбекистан – със 75,4%, и Киргизстан – със 72,9%.

Най-много “други” напитки се пият в Беларус – цели 30,9%. Докладът не уточнява какви напитки влизат в тази графа.

Средното количество твърд алкохол, което мъжете у нас са изпили през 2010 г., надвишава над три пъти това на пиещите жени – 17,9 л към 5,3 л. Мъжете със зависимост са два пъти повече от жените.

14,6% от българите са въздържатели, твърди СЗО. 18% се въздържат в момента, но са употребявали алкохол в миналото.

Въздържателите в Турция са близо 80%, а в Сърбия са 16%. Непиячите в Румъния са 14,3%.

30% от нашенците изпадат в “тежко пиянство” – най-опасния вид.

Смъртните случаи у нас заради алкохола най-често се дължат на цироза. На второ място са пътните инциденти с фатален изход.

7% от българите над 15 години са злоупотребявали с алкохола или са страдали от алкохолна зависимост. 3,7% от българите пък са зависими от спиртни напитки.

На всеки 10 секунди в света умира 1 човек заради алкохол. За 2012 година над три и половина милиона души са починали вследствие на прекомерната му употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *