Върколаци в Македония? (Странна находка подлуди обществото)

Етикети: , , , , ,

Върколаци в МакедонияВърколаци в Македония предизвикаха масова истерия, истина или мит?

Череп, който напомня на върколак е намерен в близост до Ново село в Македония, гласи откритие на българския историк Филип Ганев за списание“ Ancient origins“. Новината побърка пресата в западната ни съседка, където продължават да търсят доказателства за тайнствената находка.

Според разкритията на Ганев, черепът е намерен случайно земеделския Трайче Драганов докато орял своята нива при Ново село. Черепът е бил в дървена кутия и на човека му заприличал на череп от върколак. Драганов обяснил още на историка, че неговите съселяни се страхували, защото открил върколак и че той ще си отмъсти, съобщава Канал 5.

Драганов разказва, че митовете в неговия край открай време разказват за странни случки с върколаци. Една от легендите гласи, че всички деца, които са родени с коса могат да стана върколаци, ако се родят по пълнолуние.

Върколаци в Македония?

Историкът Ганев пък споделя, че върколаците са доста популярни в средновековната митология на Балканите, а тяхното унищожаване често изпълнят свещеници екзорсисти, които се смята, че гонят зли духове.

Според вярванията, ако убиеш върколак, тялото се обезглавявало и се изгаряло. Смятало се, че върколаци трябва да бъдат убити в събота, защото само тогава лежали в гробовете си и можели лесно да бъдат уловени. Що се отнася до върколака намерен в Ново село, по всичко личи, той е бил убит според вярванията, твърди Ганев в статията си.

Въпреки това, когато го взе черепа в България и е показал на биолози и зоолози те му казали, че черепът вероятно е от вълк болен от Паджетова болест. Тази болест причинява нарастване на черепа и деформиране на костите на черепа, от което идва и деформацията на главата.

Пресата в Македония пощуря по новината, а желаещите да се срещнат с откривателя на върколака от Македония в Ново село не са никак малко. Досега обаче те не са открили, възрастния мъж, който е намерил странната глава, заради което се изразиха дори съмнения, че става въпрос за българска пропаганда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *