ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ЩЕ ОБСЪДЯТ СИТУАЦИЯТА В СИРИЯ ЧАК В ПОНЕДЕЛНИК

Borisov bgne

Борисов свика извънредно заседание в МС днес по повод ракетния удар от тази нощ

Външните министри на 28-те страни на ЕС се събират на 16 април в Люксембург, за да обсъдят ситуацията с ракетните удари в Сирия. Това съобщи външният министър на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС. „Външните министри на ЕС ще имат възможност да се консултират един с друг по тази ситуация на заседание на Съвета, което ще се състои в понеделник“, заяви той.

Днес министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно заседание заради ударите срещу Сирия. За срещата в кабинета на министър-председателя в сградата на Министерски съвет в събота съобщи правителствената пресслужба. На заседанието, на което беше обсъдена ситуацията след последното развитие на конфликта в Сирия, присъстваха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и ръководителите на службите за сигурност. На заседанието участие взеха още вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов.

По-късно от правителствения пресцентър разпространиха позицията на България под фирмата на декларация на българското правителство.

Публикуваме пълния й текст:

 

„Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *