Възможно е бягството от черна дупка?

проф. Стивън ХокингАнглийският физик проф. Стивън Хокинг  е убеден, че „класическа“ черна дупка всъщност не съществува.

Известният учен предлага един от най-сериозните постулати в теорията за тези мистериозни области в пространство-времето да бъде преразгледан, а именно – съществуването на математически определима повърхнина, която се нарича хоризонт на събитията, маркираща точката, от която няма връщане назад, предават от chudesa.net.

А дали е възможно бягството от черна дупка?

Смята се, че преодоляването на тази граница и бягството от самата черна дупка са невъзможни, тъй като нито материята, нито енергията могат да се върнат обратно, преминавайки отвъд хоризонта на събитията. Подобно „бягство“ е възможно само ако се постигне скорост, надвишаваща скоростта на светлината, която се приема за пределна скорост във Вселената.

Квантовата теория обаче изненадващо допуска подобно „бягство“ от този невъобразим гравитационен затвор, заявява прочутият физик Стивън Хокинг. Той предполага, че ясна граница на хоризонта на събитията всъщност не съществува – квантовите ефекти изкривяват твърде силно пространството и времето в близост до самата черна дупка. В някакъв момент дори е възможно този хоризонт напълно да изчезне и „пленените“ обекти в черната дупка да бъдат в състояние да се върнат обратно.

Макар че вътрешността ѝ е напълно невидима за наблюдение, присъствието на самата черна дупка се установява чрез нейното взаимодействие с материята, светлината или с някакво друго електромагнитно излъчване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *