ВТОРА ПРИСЪДА СРЕЩУ БИВШИЯ ШЕФ НА РАЗУЗНАВАНЕТО КИРЧО КИРОВ

Kirch Kirov bgnes

Киров получава присъдата за присвояване на 5 млн. лв., вече има 10-годишна присъда от военен съд, а срещу него се водят общо 4 дела

Киров отговаря за присвояването на повече от 5 млн. лв. Това е второто подобно обвинение срещу него, след като по първото той получи 10 години затвор на втора инстанция. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд за преразглеждане.

Срещу Киров се водят общо четири дела. Генералът отговаря още за разгласяването на държавна тайна и за неправомерно пътуване с бизнес класа.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Тогава Киров е обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като директор на Националната разузнавателна служба (НРС), в съучастие със свой подчинен, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства – събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество

На съучастника на Киров – Димитър Лидарев – полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *