ВСС СПРЕТНА ДРУГАРСКИ СЪД НА ЛОЗАН ПАНОВ, ДОКАТО ТОЙ ПОСРЕЩАШЕ ЛАУРА КЬОВЕШИ

Kyoveshi Panov bgnes

Прокурори бойкотираха срещата с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция, която дойде, за да сподели опит в борбата с корупцията

На заседанието си днес Висшият съдебен съвет проведе извънредно изслушване на уволнени от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов служители. Това стана докато Панов беше домакин на среща с главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши. Предложението за изслушване на уволнените бе направено от един от най-близките до Цацаров членове на съвета – Галя Георгиева, съобщава сайтът „Правен свят“. Точката влезе като допълнителна в дневния ред с 14 на 6 гласа.

Така във ВСС темата не бе за борбата с корупцията, а защо Лозан Панов уволнява счетоводителки и шофьори. На финала на тази така важна за правосъдието в България дискусия Галя Георгиева опипа опциите да се спретне една проверчица на Лозан Панов за тези уволнения. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова й напомни, че инспекторатът не може да се бърка в трудовите правоотношения. Главният прокурор, който игнорира срещата с Кьовеши и остана във ВСС да слуша за шофьорите, се намеси и  обаче заяви, че по спора е  редно да бъде изслушан и Лозан Панов.

В подкрепа на Галя Георгиева се изказа Ясен Тодоров, който е един от противниците на т.нар. „румънски модел“ и също не присъства на срещата с Кьовеши, въпреки че беше поканен. По думите му съдебните служители не са втора категория хора. „Спомням си с какви аплаузи бяха изслушани съдиите от СРС, тогава беше голямо достижение на демокрацията. Тези хора буквално са изхвърлени на улицата, да знаете в какво унизително положение са поставени те. Да не ги изслушаме, би означавало високомерие от наша страна и заравяне на главата в пясъка“, каза той.

Срещата с Кьовеши в София бе посрещната на нож от медийния кръг около Делян Пеевски. Вчера в сайта „Блиц” беше публикувано и интервю с Ясен Тодоров,  в което той застъпва тезата, че у нас румънската прокурорка е използвана за политически цели.

Припомняме, че преди няколко месеца заради съпротивата на главния прокурор ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши. Това наложи поканата да бъде отправена от Лозан Панов.

Същевременно Лозан Панов домакинстваше на срещата с Кьовеши, на която не се появи нито един прокурор. Кьовеши говори в тържествената зала на Върховния касационен съд, а поканени бяха президентът, премиерът, конституционните съдии, главният прокурор, ВСС и други представители на съдебната власт, както и неправителствени организации. Румънската гостенка коментира лаконично отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, като сподели, че има уговорена среща с него в петък.

Предвид отсъствието на прокурорската колегия, логично въпроси към Кьовеши зададоха само съдии. Не присъстваха също и премиерът. който беше поканен, а и много от членовете на ВСС – от т.нар. мнозинство около Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Последните са отявлени критици на модела в Румъния. От членовете на ВСС дойдоха Соня Найденова и Калин Калпакчиев. „Ние не отиваме на работа, казвайки си днес ще обвиним един депутат, а утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици“, коментира Лаура Кьовеши.

Президентът Румен Радев също отсъстваше, но се е срещнал с румънката в сряда.

През цялото време на презентацията хора на Бареков тропаха по вратата на залата, недоволни от това, че не са били допуснати до събитието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *