ВСС ОЧАКВАНО ИЗБРА ЗА ШЕФ НА ВАС ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ

Жедижс Ъгдвьндэ фжхея

Той получи 20 от 25 гласа, а за да бъде избран му беше необходима подкрепата на 17 от членовете на Съвета

За другия кандидат – Соня Янкулова гласуваха едва петима от членовете на съвета. Това, че Чолаков ще оглави съда, беше лансирано още преди кандидатурата му да бъде официално обявена. Преди да бъде проведен изборът, излезе информация за неясноти около имотното състояние на съдията.

Преди да бъде изслушан, стана ясно, че от комисията за професионална етика и противодействие на корупцията при ВСС не намерили нищо нередно около имотите му. Членовете на комисията са счели, че в публикациите няма информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на съдията.

Пред членовете на ВСС той посочи, че става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор, предварителен договор за продажба на недвижими имот. „Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, въпреки това, встъпвайки в длъжност като съдия във ВАС, аз съм ги декларирал. Не виждам никакъв проблем в това, не съм нарушил нито морална нито законова норма при сключването им. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични взимания, те са евентуално вземания при получаване на падеж да получа право на собственост върху един имот“, обясни Чолаков.

Членовете на съвета, които гласуваха „за“ Чолаков са: председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, представляващият Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Васил Петров, Мария Кузманова, Даниела Костова, Галя Георгиева, Милка Итова, Розалин Трендафилов, Светла Петкова, Елка Атанасова, Румен Боев, Румен Георгиев, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Михаил Кожарев – това са членовете на съдебния съвет, които могат да се причислят към т.нар. мнозинство. Към тях, за да станат 20 души, в този избор се включват и Камен Иванов, който по принцип гласува с малцинството и Юлиана Колева, която е работила с Чолаков и го познава добре.

За Соня Янкулова гласуваха тримата членове на съвета, които издигнаха номинацията й – Соня Найденова, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, както и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Калин Калпакчиев.

Изборът ще бъде изпратен в президентството за издаване на указ от държавния глава. Ако Румен Радев потвърди решението на съвета, Чолаков ще е новият председател на ключовата съдебна инстанция, която контролира всички актове на изпълнителната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *