ВСС ОТНОВО НЕ ИЗБРА НЕЛИ КУЦКОВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД

Kuckova Panov BGNES

Според Христо Иванов, премиерът се е намесил в решението на ВСС

Срещу кандидатурата на Куцкова гласуваха 11 от членовeте на Висшия съдебен съвет, със „за” гласуваха 8, а четирима се въздържаха. При първата процедура за избор на предсесател на Софйския апелативен съд, ВСС отхвърли Куцкова без обаче да се аргументира. Именно това доведе до днешното повторно гласуване, като този път решението трябваше да се аргументира. 7 бяха положителните коментари в подкрепа на Куцкова. Имаше един директен отрицателен вот – този на председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров. Тодоров, цитиран от БТА, заявява, че ако Куцкова бъде избрана, напрежението в съда щяло да нарасне, а магистратите да работят под натиск, което било също толкова опасно, колкото и корупционният натиск.

Днес се спряга и изказването на премиера Борисов отпреди дни, когато Куцкова се включи в протестите срещу конституционните промени. „Не приемам само политически лица, облечени с тоги, след това да казват, че са съдии и да правят оценка на едно управление. Не може да си кандидат за президент или вицепрезидент и след това да кажеш, че си независим съдия, защото не си – ти си очаквал подкрепа на дадена политическа сила”

Като друг негатив на Куцкова се спомена и факта, че е член на  Съюза на съдиите, който някои от членовете на ВСС намират за организация, действаща под политическа зависимост. Днес Съюза на съдиите поиска оставката на членовете на ВСС, като визира и решението за отхвърляне кандидатурата на Куцкова. Съдиите обвиняват Висшия съдебен съвет, че не се ръководи от принципни съображения при провеждането на своята кадрова политика. „Изложените днес „съображения“ (срещу кандидатурата на Нели Куцкова) обуславят неприемлив абсурд – в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници. Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!“, се казва в позицията на съдийския съюз.

По-късно и правосъдният министър в оставка Христо Иванов заяви пред „Фокус”, че с голямо съжаление коментира факта, че премиерът се е намесил с коментар в избора за председател на САС. „Крайно време е да се спре с тази практика”, коментира той и допълни, че е много лошо този толкова важен съд за пореден път да остава без председател. На въпрос дали приема проверката на председателя на Софийския градски съд (СГС) като предупреждение към магистратите, които са излезли да изразяват гражданска позиция, Иванов отговори, че е много трудно да се избегне това послание и това е голям проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *