Всеки четвърти българин иска Бойко отново за премиер

Всеки четвърти българин иска Бойко отново за премиерАко изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21.3%, за Коалиция за България – 18.9%, за ДПС – 7%, за „Атака” – 4.9%, за Движение „България на гражданите” – 4.9%. Това сочат резултатите от социологическо изследване на електоралните нагласи преди парламентарните избори, проведено от Център за анализи и маркетинг. Изследването е проведено в периода 30 април – 4 май сред 1012 пълнолетни български граждани. Останалите партии получават следната подкрепа: Национален фронт за спасение на България – 1.8%, Либерален алианс – 1.5%, Коалиция СДС – 1.4%, БМРО – БНД – 1.3%, коалиция ДСБ – БДФ – 1.2%, коалиция „Център – Свобода и достойнство” – 1%, „Лидер” – 0.9%, РЗС – 0.8%, „Глас народен” – 0.7%.

На въпрос – кой ще посочат за премиер на България след парламентарните избори 22% от участниците в изследването посочват Бойко Борисов, 18.6% – Пламен Орешарски, 5.7% – Меглена Кунева, 5.5% – Лютви Местан, 5.3% – Волен Сидеров.

27.7% от избирателите се интересуват от скандала с подслушванията и го следят с интерес, 22.1% от избирателите изобщо не се интересуват от скандала, 48.1% знаят за скандала, но не се интересуват особено от него. 2.8% са заявили, че са променили решението си за кого да гласуват вследствие на скандала. 5% са започнали да се колебаят за кого да гласуват вследствие на скандала, 5.7% са започнали да се колебаят дали изобщо да гласуват, 80.7% заявяват, че скандалът не им е повлиял на решението за гласуване.

ГЕРБ е загубила около 2%, а БСП е спечелила около 1% за последните седмици. Движение „България на гражданите” вдига процентите си, което е вследствие на скандала с подслушванията.

48.7% са заявили твърдо, че ще гласуват, 19.4% ще гласуват, но все още не са решили за кого, 18.1% са заявили, че няма да гласуват. С 3% са намалели твърдо решилите да гласуват. Смятам, че ще гласуват около 3.5 млн. български граждани, заяви социологът Юлий Павлов.

Прогнозата му сочи следното разпределение в следващия парламент: ГЕРБ 30 – 35%, 83 – 95 депутати; БСП – 27 – 32%, 76 – 86 депутати; ДПС – 12 – 15%, 33 – 39 депутати, „Атака” – 6-8%, 17 – 21 депутати; Движение „България на гражданите” – 4.5% – 6.5%, 13 – 17 депутати.

Дори и математически да е възможна двупартийна коалиция в следващия парламент, тя не би била възможна като политическо взаимодействие и ще е необходима поне трипартийна коалиция за съставяне на кабинет, каза Павлов.

Според 57.8% от участниците в изследването най-важният проблем за страната е високата безработица, според 51.4% основен проблем са ниските доходи и бедността, 22% смятат, че здравеопазването е проблем.

„Паралелното преброяване е хвърляне пари на вятъра. Интересно ми е дали партиите са толкова неподготвени, когато се изказват, или целят нещо друго. Те не проверяват места, където могат да бъдат фалшифицирани изборите, а именно в секционните избирателни комисии. Твърдението на политическите сили, че изборите могат да се фалшифицират, показва недоверие към собствените им представители в СИК”, коментира Павлов.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *