ВНИМАНИЕ: ФАЛШИВИ ФАКТУРИ ЗА ТОК ЗАРАЗЯВАТ КОМПЮТЪРА ВИ

Energo pro BGNES

Предупреждението идва от „ЕнергоПро”, чиито клиенти са пострадали

Хиляди граждани получиха фалшиви имейли с вирус от името на енергото в Североизточна България. Съобщенията наподобяват изпращаните от дружеството електронни фактури, но вместо това прикачените в тях файлове съдържат зловреден софтуер, заразяващ компютъра на потребителя.

Имейлите съдържат прикачен файл с име „Фактура“. Те са написани на перфектен български език, но с адрес, който не отговаря на адреса на дружеството „Енерго про“, обслужващо ругиона. Файловете са с разширение zip, което вече рядко се използва.

От „Енерго про“ предупредиха за киберизмамата и подчертаха, че електронните им фактури са в PDF формат.

Според звеното за борба с киберпрестъпленията в МВР, хакерските имейли са изпратени до десетки хиляди потребители. Кибертаката обаче е била ограничена. Разчита се на чисто човешки слабости – например атаките се случват в понеделник, когато хората бързат да разчистят пощата си, натрупана през почивните дни.

Съмняващите се в достоверността на получен имейл от компанията могат да направят и проверка на денонощната й телефонна линия – 0700 1 61 61.

„Енерго-про” обслужва електрическата мрежа в Североизточна България, като отговаря за областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *