Внимание: Канцерогенни бои за яйца заляха пазара за Великден

бои за яйцаЕксперти алармират, че голяма част от боите за яйца съдържат сериозни количества катран за въглища. Той е и основна съставка на жълтия цвят и е познат още като синтетичен оцветител тартразин. Оцветителят е отбелязан на опаковките с добре познатите ни Е-та, в случая Е-102, предават от razkritia.com.

Въглищният катран е забранен в голяма част от държавите по света.

Кожни специалисти съветват да бъдете особено внимателни с него, тъй като може да предизвика сериозни кожни проблеми. Освен това може да ви доведе астма или пък до различни форми на нарушение на нервната система.

Този оцветител е канцерогенен, което означава, че освен всичко друго, би могъл да ви доведе и рак, отбелязва на страниците си вестник „Телеграф”.

Първоначално употребата на канцерогенния оцветител е била забранена на територията на Европа, но по-късно тази забрана е била отменена.

При все, че веществото нанася сериозни вреди, производителите го използват все по-често в стремежа си да спестят средства, тъй като той е доста по-евтин от останалите оцветители.

Освен в сладкарството, този оцветител се използва при консервирането на кисели краставички, грах, различни видове полуготови супи и разбира се – безалкохолни напитки.

Червеният цвят, който е основен в боядисването на яйца пък е азорубин. Той също се прави от въглищен катран и е отбелязан на етикетите като Е-122.

Този оцветител е забранен в Швеция, Австрия и Норвегия, тъй като води до сериозни алергии.

Останалите оцветители, които се използват за производството на боя за яйца също съдържат въглищен катран, който е забранен за използване в редица държави. У нас обаче нещата уви не стоят така.

От Агенцията по безопасност на храните коментират, че съдържанието на тези оцветители в боята за яйца е малко и не е достатъчно да предизвика натравяне, дори и човек да изяде по невнимание част от черупката на яйцето. Инспекторите започват усилени проверки от понеделник – 7 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *