Внимание! Измислиха нов начин за източване на кредитни карти

кредитни картиАко доскоро това се случваше след кражба на пинкод и използване на супермодерни дигитални скимиращи устройства, сега измамниците действат единствено със скрита камера или обикновен джиесем, който прави снимка. Целта на престъпниците е да се сдобият с номерата на предната и задната страна на картата, които са нужни за оторизирането на неприсъствено плащане. Веднъж успели да ги запишат, те източват авоарите от кредитната карта по акаунт в сайт за залагане и по-късно теглят парите по своя сметка, все едно са ги спечелили от хазарт и дори си плащат данъците върху откраднатата сума, предават от novini.bg. Досега по новата схема има вече шестима ужилени в четири различни градове от страната.

При единия от случаите потърпевшият си забравил картата в магазин и когато на следващия ден отишъл да си я вземе, била вече празна. Възрастен мъж от охраната му я е върнал, като му обяснил, че е стояла на бюро, без някой да я е пипал. Според разследващите възрастният пазач едва ли има нещо общо с кражбата, но е много възможно някой да е минал с телефона си и да е снимал данните на картата. За престъпниците е важен номерът на лицевата част от картата и 3-цифреният CVV код на задната страна. Той е нужен при плащания в интернет, като резервиране на хотелска стая, купуване на билети за самолет или влак, както и пазаруване на стоки от онлайн магазини. Предполага се, че измамниците са вербували някоя касиерка, която преди да прекара картата през ПОС терминала, я обръща за секунди към скрита камера, снимаща поредицата от цифри.

След това на ход е легализирането на печалбата. За това се използват сайтове за залози в интернет, където предварително измамниците са си регистрирали акаунти. За да ги заредят с пари от чуждата кредитна карта, те въвеждат двата номера и парите са прехвърлени. Тогава крадците правят няколко залога, за да се види, че са играли, след което местят парите вече в друга сметка, от която ги теглят.

„Голяма част от сайтовете са регистрирани на островни държави с по-либерално законодателство и трудно се разследват подобни случаи. За тях няма нищо нередно, защото реално е използвана истинска карта, а виновен обикновено излиза картодържателят, на когото може и да не му възстановят парите, защото не може да докаже, че не си е давал картата на друг”, обясниха разследващи.

Любопитен факт е, че залозите са правени от Русия.

Единият вариант е откраднатите номера на картите да са били продадени на руски киберизмамници, които да организират източването. Съществуват доста форуми с ограничен достъп, в които подобна информация веднага може да се продаде.

Другият вариант е престъпниците да са си наели руски сървър, през който да скрият следите си и да действат от България.

При единия от случаите са били откраднати 6000 лева, а при другите суми между 1000 и 2000 лева. Измамниците се възползват и от факта, че при прехвърлянето на сумите в акаунтите за залагания няма ограничението от 400 лева, каквото съществува при теглене от банкомат. С чуждите пари бандитите са били засичани да си купуват и самолетни билети.

Специалисти по киберсигурност предупреждават картодържателите да са много внимателни към номерата, особено към т.нар. CV код от 3 цифри на задната страна, защото той е необходим за оторизирането именно на неприсъствените плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *