ВМРО ПУСКА СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА, ЧЕ ДОСТ ИЗВЪРШВА АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ

Djambazki VMRO

Лютви Местан призова за промени в Конституцията, с които да бъде признато национално турско малцинство

ВМРО ще внесе сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Това стана ясно от изявление на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Искането за признаване на каквото и да е малцинство на българска територия е недопустимо и противоконституционно, категоричен e Джамбазки.

Решението на войводите е в отговор на декларация на лидера на ДОСТ Лютви Местан и последвалото му изказване, в което призовава за промени в Конституцията така, че да бъде признато национално турско малцинство. От ДОСТ дори обявиха, че ще стартират подписка в подкрепа на това тяхно искане.

Патриотите от ВМРО заявиха категорично, че няма да допуснат подобни антидържавни действия. По тази причина още днес възнамеряват да се обърнат към главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса.

От партията напомнят, че и друг път са подавал сигнали срещу ДОСТ, като един от случаите, който посочват като пример, е прекратяването на регистрацията на сдружението с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, дарило 100 000 евро на ДОСТ по време на предизборна кампания. Войводите изтъкват, че са се опълчили и срещу искането на партията на Местан за признаване на турското малцинство в Шумен. Според тях целта е била да се сплотят определени групи от българското общество преди изборите за Европейски парламент.

Патриотите ще поискат главният прокурор Сотир Цацаров да предприеме необходимите действия в защита на държавността, териториалната цялост и единството на българската нация, допълват от партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *