ВЛАСТТА СЕ ХВАЛИ, ЧЕ ПОД 5% ОТ ЦИГАРИТЕ У НАС БИЛИ КОНТРАБАНДНИ

cigari bgnes

Най-разпространена у нас е контрабандата с цигари в Хасково сочи проучване

Резултатите от борбата с контрабандата, както и традиционното проучване на пазара, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“ бяха представени в пресконференция в София. И за това тримесечие се отчита намаляване на дела на контрабандните цигари, който пада до 4,7 на сто. Данните са на база изследване чрез събиране и анализ на празни кутии.

Резултатите бяха представени пред премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Проучването е проведено в 20 града. Най-разпространена у нас е контрабандата с цигари в Хасково. След него се нареждат Велико Търново, Плевен и Перник. В допълнителна извадка сред по-малките градове Свиленград е на първо място по високо ниво на незаконна търговия с цигари.

България се нарежда със сериозен спад на незаконната търговия с цигари сред останалите европейски държави. „Всички тези данни, които получаваме, ни карат да мислим, че има още възможности за подобрения“, заявиха от Инициативата. „Заедно с всички усилия, които държавата полага, показват изключително добри резултати. Предстои въвеждането на проследяване и наблюдение на тютюневите изделия с уникални идентификационни кодове“, допълниха представители на компаниите. От май 2019 тютюневите компании ще работят усилено с Агенция Митници по плавното въвеждане на това изискване от Директивата.

Въпреки че в национален план делът на контрабандните цигари намалява има няколко града, които се различават от общата тенденция. Кутиите без бандерол се увеличават в градове като Хасково, Велико Търново, Плевен и Перник. Като цяло обаче у нас обмитените цигари у нас намаляха рязко след идването на власт на ГЕРБ. На практика то съвпадна с рязкото увеличение на акциза от 1 януари 2010 година когато ставките се увеличиха с 50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *