ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КАРАКАЧАНОВ: ИЗКУШЕНИЕТО ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА ВОТЪТ ПО ПОЩАТА НЯМА ДА Е МАЛКО

Karakachan

Изкушението да се фалшифицира вотът по пощата няма да е малко, твърди вицепремиерът

Имаше ли смисъл от така проведени консултации? Не е бойкот, не е и демонстрация, че колегите от Обединени патриоти отказаха поканата на президента Румен Радев.

Това заяви пред bTV вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО д-р Красимир Каракачанов.

Право на президента е да насрочи избори. Но след като два пъти повтори датата без консултации, е явно, че каквото и да кажат партиите, няма значение. Какво има да обсъжда една парламентарна партия здравната ситуация, това е тема за здравните власти. Гледайки първите консултации, бяха просто приказки и политически декларации, смята той.

В писмо, изпратено до президента, е посочено, че ако предстои обсъждане на законодателни промени, Обединени патриоти и ВМРО ще се отзоват.

Каквито и идеи да има, 2 месеца преди изборите не се правят промени. Трябва да спрем с тази практика. Би следвало да се види практиката от другите страни. Ако сега влезем в тема като електронно гласуване или гласуване по пощата, не може да се реши точно сега. Аз лично съм против двете, подчерта вицепремиерът.

Каракачанов твърди, че познавайки българската политическа действителност, изкушението да се фалшифицира вотът по пощата няма да е малко.

Защо да вкарваме държавата във филм заради някаква поредна ситуация? Не може да се прави законодателство само заради пандемията. Пандемията е от 10 месеца, преди 8-6-4 месеца можеше да се обсъжда промяна на Изборния кодекс. Не може да работим на парче, заяви той.

За разкриването на повече секции в чужбина вицепремиерът каза: Дайте тогава на една съседна държава да ѝ дадем да ни избере парламента.

Ресорният министър обясни за решението на Министерския съвет от сряда. С него се предлага на президента да освободи от длъжност шефа на Военната полиция Борислав Сертов. А Сертов отива военно аташе в Москва:

Той се яви на конкурс и го спечели.

Трябва да излезем от този омагьосан кръг. Не може една част от населението да има само права и ние трябва да се съобразяваме само с неговия начин на живот. Тази част от обществото смята, че живее в някаква паралелна държава с паралелно законодателство. Тази част от обществото трябва да се научи, че има закон, заяви Красимир Каракачанов. Думите му са по повод напрежението във Мездра заради починалото 8-годишно дете.

Той добави, че трябва да има реална интеграция на ромското население: „Не може ние да свикваме с този начин на живот, в който има саморазправи, продажбата на деца, тоест на булки, 13-годишни родилки и др. Законът в България, добър или лош, е еднакъв за всички. Не може част от населението да има собствени закони“.

Пратеникът на правителството в Скопие беше тук. Проведе срещи в министъра на външните работи, с мен и с други колеги. С г-н Бучковски си говорим много откровено, колегиално и приятелски каза Красимир Каракачанов.

Говорихме, че не трябва да спираме да разговаряме. Казах моето мнение, което е и на българското правителство, а и на българското общество, надявам се. Ние искаме да дадем шанс на Република Северна Македония и даваме шанс, но искаме и ние да бъдем разбрани, зяви той.

Ние нямаме нищо против, като държава, някой да иска да изгражда своя идентичност. Ние не можем да се съгласим с изграждането на една идентичност в чужда държава да става за сметка на кражба на българска история и идентичност. На кражба и отричане на българската история! Не можем да се съгласим да става на базата на омраза спрямо българите. Омраза не само към българите в България, но ни на българите в Македония. Дадох му примера за полицейски произволи в последните два месеца. Хора, които са изявени като българи, са спирани и глобявани с аргумент

„Е, така ще бъде с Вас българите в Македония оттук нататък“.

Не може при такова отношение към България в Македония ние да бъдем безразлични, каза още Каракачанов.

Той посочи, че България подкрепя държавите от Западните Балкани за тяхната интеграция.

България е суверенна държава, има своето достойнство и трябва да го защитава. Българската страна, въпреки становището, което взе през ноември, да не се започнат преговори, продължава да участва в консултациите и контактите с Република Северна Македония, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *