ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: РАЗГОВОРЪТ ЗА ДДС ТРЯБВА ДА СПРЕ ДО ТУК, ТОВА Е ВРЕМЕННА МЯРКА

dONCHEV

Томислав Дончев се надява разговорът за намаляване на ДДС-то да спре дотук с направената отстъпка за ресторантьорите и туризма: „В противен случай разговорът ще стане безкраен. Всеки може да извади аргументи защо е много специален.“

Това е временна мярка, която при определени условия вицепремиерът не изключва да стане постоянна обаче. Томислав Дончев бе категоричен, че разговорът за ДДС не е разговор за потребителя и не облекчава потребителя и цените. Това е мярка в подкрепа за бизнеса и като такава беше приета, обясни Дончев, като допълни, че самите ресторантьори никога не са обещавали, че ще намалят цената на салатата и супата в заведенията.

До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса, кой каквото и да ви обяснява. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев и допълни: „Дали ще постъпят зависи от това дали ще бъдат приети предложенията на ЕК, в този или друг вид“.

Според него сегашното предложение е добро за Европа и България, тъй като дава шанс не само за възстановяване, но и за интензивно развитие на икономиките на страните членки.

Какво е купила държавата или по-скоро дружество, притежавано от държавата ще разберете днес следобед, коментира Дончев във връзка с успешното увеличение на капитала на една от банките у нас, което е условие за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II.

Няма нито един състоятелен – политически или икономически, аргумент срещу приемането на България в Еврозоната, продължи вицепремиерът. Той прогнозира „значително по-ниска” инфлация към края на годината.

Въпреки че имаме по-голям брой случаи на коронавирус, те са ясно географски локализирани, тестването е много по-ефективно. По-скоро допускам, че мерките ще са в огнищата, каза още Дончев. По думите му сега сме в период, в който трябва да се прилагат фини ограничителни мерки.

Вицепремиерът каза, че няма икономически сектор, който да не изтъква, че е приоритетен, не изключи, че по-ниският Данък добавена стойност за ресторантьори, хотелиери, книги и детски храни може да остане и като постоянна мярка.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, но спокойно може да функционира и след това, до момента има почти 16 000 заявления за 270 000 работни места.

Не се изключва актуализация на бюджета, каза Дончев. Всички допълнителни мерки могат да бъдат осигурявани както на база разходи от бюджета, така и със средства по линия на кохезионната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *