ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: „НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КАК НЯКОЙ ЧЛЕН НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЛИШИЛ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ОТ ЕДНА ВЕЧЕРЯ В ЕСТОНИЯ“

Donchev pcms

Вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония. „Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние“, заяви Дончев в студиото на Нова телевизия.

Маските помагат да не се заразява едно лице, да не се предава заразата. „Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също“, подчерта Томислав Дончев, който предполага, че Радев е бил предупреден. „Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката, а и важна е личната отговорност“, по думите на вицепремиера.

Парите от Европа не може да са 100% сигурни. България съвсем скоро трябва да представи национален план, който да бъде одобрен. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че позицията на страната ни винаги е била, че европейските пари трябва да се ползват при спазване върховенството на закона.

Целият пакет от безвъзмездни пари от ЕС заради коронакризата са около 26 млрд евро, съобщи Дончев и добави, че може да вземем като заем около 4,5 млрд. евро. Той пресметна, че България трябва да защити 1,2 млрд. евро по Фонда за справедлив преход и 6,2 млрд. евро по Фонда за възстановяване и устойчивост.

Вицепремиерът съобщи, че 4,5 млрд. могат да дойдат за енергийна ефективност. До 2025 година не трябва да остане нито една детска градина, нито едно училище без мерки за енергийна ефективност и тук не говоря само за саниране, заяви Дончев и подчерта, че програмата за саниране на жилищни сгради ще продължи.

Програмата за енергийна ефективност ще бъде рестартирана, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатства за слънчеви панели, батерии по покривите, което по думите на Дончев е уникална възможност, която не се възползва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *