ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ СЕ СЪБИРА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ

Hristo Ivanov BGNES

Правосъдния министър иска дисциплинарно производство срещу градския прокурор на софия и прокурор Боряна Бецова

Заседанието на кадровиците на Темида се провежда по искане на правосъдния министър Христо Иванов, внесено в четвъртък. ВСС ще трябва да реши дали да се образува дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Христо Динев и срещу прокурор Боряна Бецова. Правосъдният министър аргументира спешността, с която насрочва заседание на ВСС, че давността за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурорите Бецова и Динев изтича на 1 декември 2015 г. ВСС може да отхвърли искането на правосъдния министър за образуване на дисциплинарки срещу държавните обвинители. Решението, обаче, може да бъде обжалвано от министъра пред Върховния административен съд.

Христо Динев беше назначен за градски прокурор на София през януари 2014 г., след предизвестен избор от ВСС. Името му беше замесено в записите на разговори между бившия шеф на СГС Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова. От записите се разбира, че Христо Динев е помолил Янева да му съдейства при проверката на незаконното разрешаване на специалните разузнавателни средства по делото “Червеи“.

Бецова е поркурорът, отказал да разследва Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков по сигнал на „Протестна мрежа“ за организирана престъпна група. На Бецова беше разпределено и делото срещу бившия заместник председател на ДПС Христо Бисеров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *