Вик за помощ: Помогнете ни, атакистите опикават националната опера!

националната операРаботата и сградата  на първия ни Оперен театър, от който тръгва славата на България по света с прочутите и търсени певци от всички оперни сцени като : Димитър Узунов, Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Николов, Никола Гюзелев,  Валери Попова, Анна Томова Синтова и много други, е заплашена още от първия ден на протестите.

В цялостната сграда на Операта и БЗНС, построена от архитект Лазар Парашкеванов, която се намира на улиците „Врабча“, „Раковски“ и „Дондуков“ е настанена и политическата партия „Атака“. Всеки ден политическите привърженици на „Атака“ обсаждат сградата, уринират пред нея, вдигат изключителен шум и пречат на репетициите на певците. „Атака“ пречи и на колите, които нашите певци и балетисти, паркират на паркинга на „Врабча“. Артистите ни не могат да достигнат до работните си места, а също така и да се приберат по домовете си. Операта е обсадена и е трудно обикновен човек да влезе в нея.

Пред Софийската опера и балет предстои важна премиера, която ще има гости от цял свят. На 22.06, 23.06, 26.06 и 29.06, за първи път в България и на Балканите ще се играе цялата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“: „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“. Тя е посветена на 200 годишнината от рождението на големия композитор.

До този момент много малко оперни театри по света включват в репертоара си цялата тетралогия. Причината е, че те нямат подготвени певци за прочутия цикъл на Вагнер. В Софийската опера и балет тетралогията се играе в двоен състав, с нови Вагнерови туби и нови инструменти за оркестъра.

Призоваваме националните медии, които държат на изкуството, наречено опера, за отразяване на трудното положение, в което се намират всички певци и целият персонал на най-стария ни културен институт. По този начин ние молим обществеността да ни помогне да работим спокойно и да създаваме изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *