Вижте най-старият компютър на света (на повече от 2200 години)

Етикети: , , , , , , , ,

Най-старият компютър на светаНай-старият компютър на света се превърна в абсолютна енигма за учените

Най-старият компютър на света, не е създаден в началото на миналия век, а е на повече от 2250 години. Праисторическо съоръжение се превърна в абсолютна енигма, а учените и до днес не могат да го разчетат. Колкото и да не ви се вярва, компютърът е истински феномен и дори най-добрите специалисти се затрудняват да разберат принципа му на работа.

Става дума за части от древна машина, чиито останки са намерени в римски кораб, който е потънал в близост до Гърция. При последните проучвания екип учени от Аржентина откриха, че механизмът на най-старият компютър в света е по-древен отколкото предполагаха досега, а самото устройство все още е загадка за човечеството.

Механизмът от бронз и желязо е по-стар и е датиран между 150 и 200 години пр. н.е. Корабът, в който се е намирал е намерен през 1901 година.

Най-старият компютър на света се превърна в епохално откритие

Това древно устройство предхожда други известни примери за подобна технология създадени преди повече от 1000 години, пише New York Times. Сложният механизъм се използва за проследяване на циклите в Слънчевата система. Многобройните проучвания на устройството показват, че то е било използвано за предсказване на слънчевите затъмнение, както и за важни събития в гръцкия календар като Олимпийските игри. Учените са най-очаровани от механиката, която е била много напреднала за времето си.

Изследванията показват, че механизмът първоначално е бил разположен в правоъгълна дървена рамка с две врати, на които е имало инструкции за употреба. В предната част са поставени гръцките зодиакални знаци и египетския календар. На обратната страна са поставени информация за лунния цикъл и затъмнения.

Най-старият компютър на света е служел, за да се наблюдава движението на Меркурий, Марс, Венера, Юпитер и Сатурн, единствените известни планети в този период, както и позицията на Слънцето, местоположението и фазите на Луната. Учените смятат, че той е изпълнявал и други задачи, но все още не са успели да го разгадаят докрай.

Механизмът се свързва с името на Архимед, въпреки че не е установено кой има заслугата за създаването му. Според досегашните сведенията, най-старият компютър на света може да е създаден в Коринт или Сиракуза, където Архимед е живял. Но известният математик и философ е бил убит в 212 г. преди новата ера, докато корабът се смята, че е потънал между 85 и 60 г. преди новата ера.

Професор Майк Едмъндс от университета казва: „Този уред е бил по-сложен от всеки друг през следващите 1000 години“. И ако бе открит пред 1901 година, вероятно би променил ходът на историята завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *