Вижте коя е най-богатата чернокожа жена в света

Най-богатата чернокожа жена61-годишната нигерийка Фолоруншо Алакиджа, която притежава състояние от около 3,2 милиарда долара, е най-богатата чернокожа жена в света. Тя изпреварва предишната носителка на титлата – Опра Уинфдри – с около 500 милиона долара. Алакиджа е създателка и собственик на компанията Фамфа Ойл, притежаваща 60% от акциите на офшорното петролно поле OML 127, от което се добиват около 200 000 барела петрол дневно. Те са оценява на около 6,44 милиарда долара.

Алакиджа е омъжена и има четирима големи сина и един внук. Тя притежава най-малко 100 милиона долара под формата на недвижими имоти и частен самолет за 46 милиона долара, съобщава „Венчърс Африка“. Родена в богато нигерийско семейство, Алакиджа започнала работа като секретарка в средата на 70-те години на миналия век в несъществуващата в момента Международна търговска банка на Нигерия.

Няколко години по-късно тя напуска работата си и се мести в Лондон, където учи за моден дизайнер. По-късно се завръща в Нигерия и създава собствена модна линия, Supreme Stitches, която е предпочитана от дамите от висшето общество. Докато изгражда име като моден дизайнер, Алакиджа кандидатства през 1993 г. за разрешително за проучвания на петролни находища. Нигерийското правителство й предоставя разрешителното, както и терен от 617 000 акра за проучвания за петролни залежи и така започва успешният й петролен бизнес.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *