Вижте кой е най-богатият бездомник на света

Никълъс Берггрюен е най-богатият бездомник на светаНикълъс Берггрюен, който притежава почти два милиарда евро, не желае да има собствен дом, но за сметка на това пък разполага с частен самолет, пише вестник „Фигаро“.

Никълъс Берггрюен притежава 1,77 млрд. евро и е на 546-о място в списъка на най-богатите хора в света на списание „Форбс“.

Преди 12 години той продава именията си в Манхатън и Маями и оттогава отказва да купи или да наеме нов имот, в който да живее.

Днес той е на 51 години, живее сам и обикаля от хотел на хотел, все петзвездни.

За един месец този прекалено богат номад може да отседне в хотелите на 14 различни града по света благодарение на частния си самолет, който все пак е запазил.

Самият милиардер разказва, че не е привързан към материалните блага и че всичко, което притежава (две-три книги, няколко документа, няколко ризи, сака и пуловери) може да се побере в една торба.

Компанията на Никълъс Берггрюен започва да съществува, след като нейният създател получава от баща си, богат търговец на произведения на изкуството, 190 000 евро заем, за да започне бизнес.

През 1988 г. Никълъс Берггрюен участва в създаването на фонда „Алфа инвестмънт мениджмънт“.

После създава своя собствена инвестиционна компания „Берггрюен холдингс“, която днес притежава над 30 компании по целия свят.

Богатството си милиардерът е натрупал, купувайки дялове в големи фирми и хотели, сред които германската верига магазини „Карщад“ и испанския медиен гигант „Приса“.

Неотдавна милиардерът придоби 29% от акциите във веригата ресторанти за бързо хранене „Бъргър кинг“.

Никълъс Берггрюен е и филантроп и заедно с други милиардери като Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще дари половината от богатството си на благотворителни организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *