Вижте какво пише на 13 май NewEurope, близък до Цветан Василев

Цветан ВасилевБългария гласува за демокрация и прозрачност 

Катастрофалното управление на дясно-центристката партия ГЕРБ в България, под лидерството на Бойко Борисов, достигна края си на изборите на 12 май. Въпреки, че бившата управляваща партия е на първо място в изборите с 31% от вота и около 97 места в 240-местния парламент. ГЕРБ е политически изолиран от другите три партии, които влизат в парламента, а това най-вероятно ще доведе до широка коалиция за „национално спасение“ водено от БСП с 27% и 87 места(социалисти), с участието на ДПС с 9% и 34 места (етнически турци) и Атака с 7% и 24 места (десни националисти).

Коалиционното правителство ще бъде начело с Пламен Орешарски, бивш финансов министър (2005-2009г.), докато лидерът на социалистите Станишев ще остане лидер на партията на европейските социалисти. Станишев е силен кандидат за поста президент на Европейската комисия, след края на втория мандат на Жозе Мануел Барозу през следващото лято.

Първите задачи на новото правителство ще бъдат да възстанови демократичното управление в България, да се бори с корупцията в държавната машина, която достигна рекордно високо ниво при предишната администрация и да помогне за икономическото възстановяване, докато отново се доближи до Европа и възстанови потока от европейските фондове.

Българската електорална система е чисто пропорционална с 4- процентна бариера за влизане в парламента. В тези избори от 36 партии само четири преминаха границата от 4%.

Изборите протекоха под безпрецедентен натиск от страна на държавната машина в полза на партия ГЕРБ, с мащабни купувания на гласове, заплахи и телефонни подслушвания на политически противници, извършвано от Цветан Цветанов.

В събота, един ден преди изборите, журналисти на независимата TV7 (2-ра по рейтинг в страната) показа печатница, свързана с ГЕРБ, в която бяха открити 350 000 фалшиви бюлетини. Въпреки че някои „недоволни граждани“ опитаха да убият телевизионният водещ, той разкри опит за голяма фалшификация, която добавена към много други фалшификации трябваше да осигури победа за ГЕРБ.

Освен това ГЕРБ се радваше на открита подкрепа от страна на базираната в Брюксел Европейска народна партия (ЕНП). Това бяха открити усилия от страна на ЕНП да подпомогне ГЕРБ срещу президента на ПЕС  Сергей Станишев.

Истинската ситуация на вота беше показана от резултатите на българите в чужбина. Над 100 000 българи гласуваха в посолствата на 12 май. Проучване показва че емигрантите, които по традиция са повече консерватори, дадоха на ГЕРБ 25% (31% в България) и на БСП 35% (27% в България).

Перспективите за нормализиране на политическия живот в България, което ще изисква сериозен опит за икономическо възстановяване и за край на държавната протекция на корпоративни интереси, са възможни, след като партия ГЕРБ вече сама призна поражението си. Наистина, по-рано тази сутрин бившият министър на транспорта в правителството на ГЕРБ Ивайло Московски заяви, че няма да има „нищо драматично“ за ГЕРБ да бъде в опозиция.

Тесни връзки свързват банкера Цветан Василев с вестник New Europe. Първата публикация за него е от 4 май 2007 г. последната от 27 март 2013г. Той е представян в 15 интервюта или авторски коментари като забележителен банкер и финансист не само в България, но и в Европа.

Един коментар по “Вижте какво пише на 13 май NewEurope, близък до Цветан Василев

  1. ИНТЕРЕСНО , КОЛКО ПАРИ СА ПЛАТЕНИ НА АВТОРА ЗА ТОЗИ ПАСКВИЛ ??? ЕТО Я ИСТИНАТА … ДОКЛАДЪТ „STRATFOR” – УНИЩОЖИТЕЛЕН ЗА”ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ” ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ДРУГАРИТЕ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *