Вижте защо някои хора не помнят сънищата си

СънищаФренски учени успяха да разгадаят защо някои хора не помнят своите сънища, когато се събудят от сън.

Д-р Перин Рюби и неговият екип от Научноизследователския център по неврология в Лион успяват да идентифицират една конкретна област в мозъка, в която се съхраняват и запомнят самите сънища по време на сън, предават от chudesa.net.

Те провеждат специален експеримент, в който участват 41 доброволци, които са изследвани с томограф с позиторонна емисия, регистриращ спонтанната мозъчна дейност по време на относителна будност и сън.

Впоследствие доброволците са класирани в две групи според получените резултати – в първата попадат хората, които помнят средно по пет сънища на седмица, а в другата – тези с по-неуслужлива памет, които помнят само по около два съня на месец.

Доброволците от първата група демонстрират по-висока спонтанна мозъчна дейност в будно и заспало състояние в медиалния префронтален кортекс и слепоочно-теменната връзка. Те също така показват и два пъти по-голяма реактивност на външни стимули по време на сън от доброволците от втората група.

Учените смятат, че засилената спонтанна мозъчна дейност спомага за събуждането през нощта и по този начин улеснява запомнянето на сънища през кратките периоди на будност. Дълбоко спящият мозък, който не реагира на външни сигнали, най-малко запомня сънищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *