Вигенин забрани на посланиците ни да ползват Фейсбук

ВигенинБългарските посланици вече няма да могат да пишат свободно във Фейсбук и другите социални мрежи и да изразяват политическите си пристрастия.

Външният министър Кристиан Вигенин подписа професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба, който им забранява публично да изразяват лични възгледи и политически убеждения.

Най-вероятно за повод на драконовските мерки е послужила активността Стефан Тафров, постоянния ни представител към ООН в Ню Йорк,бивш посланик в Лондон, Париж и Рим. Той редовно пише във Фейсбук срещу “новата тройна коалиция”, известен е като почитател на Иван Костов.

Ето и какво написа преди броени минути Стефан Тафров в профила си във Фейсбук:

„Стриктно спазвам Закона за дипломатическата служба. С дейността си отговарям напълно на неговите изисквания. 1. Не членувам в политически партии. 2. По служба и извън нея не правя никаква пропаганда. Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. 3. Не давам извления по медиите ако нямам съответното разрешение от МВнР.

Тайната на личната кореспондеция е основно човешкоправо, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи.”

Това предизвика буря от възмущение във Фейсбук. На личните си страници държавните служители могат да изразяват лична позиция, стига да не коментират работата на ведомството си по неподходящ начин и да не издават класифицирана информация. Чужди посланици в София,особено британският Джон Алън, редовно коментират в Tweeter. Същото правят конгресмени,сенатори,евродепутати.

Наскоро стана ясно,че през април шефовете на Корпоративна търговска банка са поискали наказанието на Виолета Станичич,представител на Европейския парламент в София за неин коментар на личната й страница във Фейсбук, отнасящ се за банката. През юли от Брюксел отговориха, че тя не е нарушила правилата на ЕП, не последва наказание.

2 коментара по “Вигенин забрани на посланиците ни да ползват Фейсбук

  1. „Целта е ръководителите ни да не демонстрират политически пристрастия“ – цитат.
    Досега медиите, обслужващи интересите на червените боклуци активно и непрекъснато ни натрапваха геронтологичните си пристрастията към Столетницата и хомосексуалните си пристрастия към т.нар. и „лидер“ – „Изгубена Станка“.
    Даже в деня за размисъл бяха намислили какво да втълпяват на избирателите. Сега червените подлеци сменят мелодийката – типично в техен стил. По-противни и неспособни профани – нищожества и плазмодии като хомо-дружките Вагинин и Изгубената Станка, не са били натрапвани от Путин на т.нар. „политическата сцена“ у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *