ВЕЧЕ 112 ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС У НАС

koronavirus laboratoriya bgnes

Към тази сутрин 245 хиляди са вече заразените в света

Нови 5 с коронавирус у нас, общо заразените са 112, като само за последното денонощие у нас новите случаи са 18, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. В градовете, които са засегнати – във Варна – 4, Смолян – 3, Перник – 2, Перник – 2, Плевен – 4, Ловеч – 1, Благоевград – 2, Бургас – 2, Лом – 1.

Към тази сутрин 245 хиляди са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110, Турция са заразени са 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

Относно искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. „В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота – те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблема, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, допълни началникът на Оперативния щаб.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

Относно лекарят от Велико Търново, зараден по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *